Sanoissa on voimaa. Teinien slangisanoilla ja lyhenteillä, kuten YOLO (You Only Live Once) ja FOMO (Fear of Missing Out), voi olla merkittävää vaikutusta teini-ikäisten ja nuorten käyttäytymiseen.
Vaikka teinislangin vaikutukset nuorten käyttäytymiseen ei aina ole kielteinen, näiden lyhenteiden ilmaisema asenne voi johtaa riskialttiisiin valintoihin. Kun vanhemmat ymmärtävät, mitä nämä lyhenteet tarkoittavat ja mitä ne edustavat teini-ikäiselle, he voivat auttaa lapsia välttämään vaarallista käyttäytymistä.
YOLO:n alkuperä
Ennen kuin tarkastelemme, miten YOLO ja FOMO sytyttävät teinien halut ja epävarmuudet, syvennytään hetkeksi näiden kahden termin alkuperään 2000-luvun teinislangissa.
Tietyssä mielessä YOLO ja FOMO ovat saman kolikon kääntöpuolet. YOLO on seikkailunhaluinen ja positiivinen vakuuttelu ”antaa palaa”, kun taas FOMO on seikkailun sivuttamisen pelko.
YOLO = You Only Live Once, Elät vain kerran, on moderni versio latinankielisestä ilmauksesta Carpe diem, joka tarkoittaa ”tartu hetkeen”. Koska elät vain kerran, sinun on elettävä elämäsi täysillä, vaikka se tarkoittaisi kielteisen, riskaabenkin, käyttäytymisen hyväksymistä.
Vaikka ilmaisun ”elät vain kerran” keksijää ei tunneta, sitä ovat popularisoineet muiden muassa räppäri Drake, joka käytti termiä vuoden 2011 Take Care -albuminsa bonuskappaleella ”The Motto”. Forbes kuitenkin huomauttaa, että Adam Mesh käytti kyseistä termiä jo vuonna 2004 NBC:n realitysarjassa The Average Joe.
Myös tunnettu indie-yhtye Strokes julkaisi vuonna 2006 singlen ”You Only Live Once”.
FOMO:n alkuperä
FOMO:n alkuperä on vielä vaikeampi määrittää. Lyhennettä on kuitenkin popularisoinut pääomasijoittaja ja kirjailija Patrick J. McGinnis, joka käytti ilmausta Harvard Business Schoolin The Harbus -lehdessä kuvaillessaan opiskelijoidensa sosiaalista elämää.
McGinnisin mukaan hänen opiskelijoidensa elämä oli niin hurjaa, koska he kaikki pelkäsivät jäädä paitsi kaikesta, mitä heidän opiskelutoverinsa tekivät.
Mitä YOLO tarkoittaa deittailussa?
Deittailussa YOLO:lla viitataan yleensä elämän ohikiitävyyteen ja tarpeeseen tarttua hetkeen. Se kannustaa elämään hetkessä ja nauttimaan elämän tarjoamista mahdollisuuksista.
Kuvitellaan, että olet tavannut netissä jonkun henkilön, jonka kanssa olet jutellut pari viikkoa. Teillä on ollut mielenkiintoisia keskusteluja ja yhteys vaikuttaa ilmeiseltä. Eräänä päivänä hän ehdottaa, että tapaisitte kasvotusten kahvilassa, vaikka olit suunnitellut pyykkipäivää.
Tässä tilanteessa YOLO-mielentila kannustaa sinua sanomaan ”miksipä ei” ja lähtemään tämän henkilön kanssa kahville.
Kokeilunhaluisuutta
Deittailussa YOLO voi merkitä esimerkiksi kokeilunhaluisuutta. Voitko kuvitella itsesi eläkkeellä muistelemassa nuoruutta ja pohtimassa, mitä olisi tapahtunut, jos olisit rohkeasti pyytänyt ihastustasi treffeille?
YOLO-deittailu kannustaa ottamaan rohkeita askelia ja testaamaan rajoja, sillä loppujen lopuksi elämme vain kerran.
Rohkeutta
YOLO-deittailussa rohkea avoimuus on valttia. On tärkeää ilmaista tunteesti ja toiveesi kumppanillesi avoimesti, koska et halua katua myöhemmin sitä, ettet ilmaissut tunteitasi.
Rohkeus deittailussa ei tarkoita, että sinun pitäisi heittäytyä täysillä ensimmäisen tapaamasi ihmisen syliin, vaan että ei ole myöskään syytä pitää omia tunteitaan piilossa.
Seikkailunhalua
YOLO-deittailu on kuin seikkailu, jossa et koskaan tiedä, mitä tuleman pitää. Olipa kyseessä sitten eksoottinen illallispaikka tai spontaani roadtrip, YOLO:ssa on kyse uusien asioiden kokeilemisesta ja yllättävistä kokemuksista.
Ja vaikka joku seikkailu ei menisi aivan putkeen, ainakin sinulla on hyvä tarina kerrottavana.
Tarvetta olla oma itsensä
YOLO voi tarkoittaa deittailussa myös kykyä olla rohkeasti oma itsesi. Kun sinulla on YOLO-mentaliteetti, sinun ei tarvitse esittää olevasi joku muu miellyttääksesi toista ihmistä, vaan olennaista on, että nautit deittailuelämästäsi juuri sellaisena kuin olet.
Turvallisuus ennen kaikkea
YOLO-elämäntavan mukainen deittailu ja nettideittailu voi helposti saada ihmiset toimimaan hetken mielijohteesta ja unohtamaan normaalit varotoimet. On tärkeää muistaa, että vaikka meidän pitäisi nauttia elämästä ja joskus ottaa riskejäkin, meidän on myös suojeltava itseämme ja muita ihmisiä.
Nettideittailussa turvallisuus on etusijalla. Vaikka YOLO-asenne voi kannustaa sinua kokeilemaan uusia asioita ja ottamaan riskejä, sinun tulisi aina pitää turvallisuutesi korkeimpana prioriteettina.
Tämä tarkoittaa, että sovit tapaamiset uusien ihmisten kanssa aina julkiselle paikalle, kerrot jollekulle ystävällesi suunnitelmistasi ja kuuntelet vaistoasi. Jos jokin vaikuttaa epämukavalta tai vaaralliselta, poistu paikalta.
Tunnetasolla YOLO-asenne voi johtaa tarpeettomiin sydänsuruihin, jos et anna aikaa omille tunteillesi tai et huomioi riittävästi toisen ihmisen tunteita. On tärkeää muistaa, että YOLO ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi heittäytyä suhteeseen, joka ei tunnu oikealta tai joka saattaa vahingoittaa toista.
Lopuksi, YOLO ei tarkoita sitä, että sinun pitäisi valehdella tai esittää olevasi joku muu. Vaikka elämässä on tärkeää olla avoin uusille kokemuksille, on tärkeämpää olla rehellinen itselle ja muille.
Vaikka YOLO terminä kannustaa elämään hetkessä ja tarttumaan tilaisuuksiin, sen ei tule johtaa vastuuttomaan käytökseen tai harkitsemattomiin päätöksiin. Elämä on tasapainottelua, ja se pätee myös deittailuun.