Narsistin käyttäytymistä ja piirteitä voidaan kuvailla monin eri tavoin. Muistathan, että vaikka nämä piirteet voivat viitata narsismiin, vain lisensoitu terveydenhuollon ammattilainen voi diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön tai muun mielenterveysongelman.
Tässä joitakin tyypillisiä merkkejä, jotka voivat viitata narsismiin:
1. Voimakas itsekeskeisyys
Narsistit keskittyvät pääasiassa itseensä, omiin tunteisiinsa, ajatuksiinsa, tarpeisiinsa ja toiveisiinsa, usein laiminlyöden ja väheksyen muiden tunteet ja tarpeet.
Esimerkki: Henkilö saattaa aina ohjata keskustelun takaisin itseensä, oli aihe mikä tahansa. Hän ei välttämättä kysy muiden mielipiteitä tai tuntemuksia, vaan olettaa, että muut ovat kiinnostuneita hänen elämästään ja ajatuksistaan.
2. Ylpeys
Narsistit voivat olla äärimmäisen ylpeitä omasta ulkonäöstään, saavutuksistaan tai asemastaan. He saattavat pitää itseään muita parempina tai ainutlaatuisina.
Esimerkki: Henkilö saattaa esimerkiksi sanoa, että ”minä teen tämän työn paljon paremmin kuin kukaan muu.”
3. Huomion ja ihailun tarve
Narsistit haluavat olla huomion keskipisteessä. He voivat kalastella kohteliaisuuksia ja kehuja. He saattavat suuttua tai pettyä, jos eivät saa tarpeeksi huomiota tai arvostusta.
Esimerkki: Henkilö saattaa odottaa olevansa huomion keskipisteenä juhlissa tai kokouksissa.
4. Manipulointi
Narsistit voivat manipuloida muita saadakseen mitä haluavat tai säilyttääkseen valta-asemansa. He käyttävät muita hyväkseen oman etunsa tähden kokematta tunnontuskia.
Esimerkki: Henkilö saattaa pyytää sinua tekemään jotain hänelle, vaikka hän tietää, että se on sinulle epämukavaa tai haitallista.
5. Empatian puute
Narsistit voivat olla kykenemättömiä tuntemaan tai näyttämään empatiaa muita ihmisiä kohtaan. He eivät ehkä ole kykeneviä ymmärtämään muiden tunteita tai tarpeita.
Esimerkki: Henkilö ohittaa muiden ongelmat ja huolenaiheet, koska ne eivät kosketa häntä.
6. Yliherkkyys kriitiikille
Narsistit voivat olla erittäin herkkiä kritiikille tai hylätyksi tulemisen pelolle. He saattavat reagoida vihamielisesti tai jopa aggressiivisesti, jos heitä haastetaan tai arvostellaan.
Esimerkki: Henkilö voi tuntea olonsa loukatuksi tai uhatuksia, vaikka kritiikki olisi hyvin rakentavaa ja perusteltua.
7. Suuruus- ja voimafantasiat
Narsistit saattavat haaveilla suuresta menestyksestä, vallasta, kauneudesta tai ihanteellisesta rakkaudesta. Heillä on tapana myös liioitella omia saavutuksiaan ja kykyjään.
Esimerkki: Henkilöllä voi olla varmalta tuntuva fantasia siitä, että hänellä on kyky tehdä hänestä miljardööri, vaikka hänen koulutuksensa, kokemuksensa tai todelliset saavutukset eivät tue uskomusta.
8. Kyvyttömyys tunnustaa muiden oikeudet ja tarpeet
Narsistit voivat sivuuttaa tai väheksyä muiden ihmisten tarpeita, tunteita tai oikeuksia.
Esimerkki: Henkilö saattaa sivuuttaa muiden näkemykset tai mielipiteet ja jatkaa oman suunnitelmansa toteuttamista väheksymällä muiden ideoita.
9. Tunteenpurkaukset
Narsistit voivat reagoida suhteettoman voimakkaasti kritiikkiin tai pettymyksiin. Tällaisia purkauksia kutsutaan myös ”narsistin raivoksi”.
Esimerkki: Henkilö saattaa ottaa rakentavan ja kunnioittavan palautteenkin hyökkäyksenä itseään kohtaan ja reagoida siihen suhteettoman voimakkaasti.
10. Muiden syyttäminen
Narsistit voivat syyttää muita omista virheistään tai epäonnistumisistaan. He harvoin myöntävät tehneensä itse virheitä tai ottavat vastuuta niistä.
Esimerkki: Henkilö ei kykene ottamaan vastuuta tilanteista, vaan kääntää ne mieluummin muiden, kuten alaisiensa, syyksi.
Yhteenveto
Narsistinen käyttäytyminen voi olla monimuotoista, mutta yllämainittujen kymmenen esimerkin avulla voidaan saada parempi käsitys siitä, minkälaisia piirteitä narsismiin voi liittyä.
Muistathan kuitenkin, että vain ammattilainen voi diagnosoida narsistisen persoonallisuushäiriön ja että kaikkien käyttäytyminen voi olla toisinaan itsekeskeistä ja manipuloivaa ilman, että heillä olisi narsistista persoonallisuushäiriöitä.
Jokaisella meistä on erilaisia persoonallisuuksia ja ominaisuuksia, jotka tekevät meistä yksilöitä. On tärkeää, että tunnistamme ja ymmärrämme nämä piirteet paitsi itsestämme, myös muista, jotta voimme paremmin ymmärtää, miten käyttäydymme ja miten muut käyttäytyvät ympärillämme.
Jos tunnistat narsistisia piirteitä läheisessäsi ja ne aiheuttavat haittaa sinulle tai muille, on tärkeää keskustella asiasta luotettavan terveydenhuollon ammattilaisen tai psykologin kanssa. He tarjoavat tukea ja ohjeita siihen, miten käsitellä tilannetta.