Oletko koskaan kokenut suhteen äkillisen ja odottamattoman katkeamisen jonkun kanssa, jonka kanssa seurustelit tai keskustelit esimerkiksi deittisivustolla tai -sovelluksessa? Tämä ilmiö on valitettavasti yleistymässä modernin deittailun maailmassa.
Yhtäkkinen hylkääminen ja yhteydenpidon loppuminen jättää toisen osapuolen hämmentyneeksi, loukkaantuneeksi ja epävarmaksi siitä, mikä meni pieleen. Sillä voi voi olla vaikutuksia sekä häneen, joka ykskaks yllättäen katkaistaan keskustelusta että häneen, joka teki päätöksen lopettaa yhteydenpidon. Tätä myrkyllistä ilmiötä kutsutaan ghostaamiseksi.
Sisällysluettelo
Mitä ghostaus tarkoittaa
Ghostaus (myös ghoustaus) eli ghostaaminen tulee englanninkielisestä sanasta ghosting ja tarkoittaa kaiken yhteydenpidon katkaisemista ystävän tai esimerkiksi deittikumppanin kanssa ilman varoituksia tai ennakkoilmoitusta. Hän muuttuu arvaamatta haamuksi (engl. ghost), eikä enää kommunikoi. Saatat huomata ghostaajan välttävän puheluita, sosiaalista mediaa tai julkisia tapaamisia kanssasi.
Modernissa deittailussa ghostaus tarkoittaa kommunikaation äkillistä ja odottamatonta katkeamista sellaisen henkilön kanssa, jonka kanssa kommunikointi oli vielä ghostaamiseen saakka on ollut sujuvaa. Se tapahtuu yleensä ilman selitystä, ennakkovaroitusta tai muuta viestintää.
Kun joku ghostataan, hän voi tuntea olonsa hämmentyneeksi, loukkaantuneeksi ja epävarmasi siitä, mitä oikein tapahtui tai mikä meni pieleen. Hänellä saattaa olla myös vaikeuksia jatkaa eteenpäin. Pahimmillaan ghoustaus voi aiheuttaa ei-toivottuja vaikutuksia toisen osapuolen henkiseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen.
Miksi jotkut valitsevat ghostata?
On olemassa lukuisia syitä, miksi jotkut valitsevat ghostaamisen deittailussa
Tässä on varmasti vain osa mahdollisista syistä:
- Vastakkainasettelun pelko ja vaikeiden keskustelujen välttely etenkin, kun kyseessä on suhteen tai kommunikoinnin lopettaminen yksipuolisesti.
- Tapa lopettaa asiat loukkaamatta toisen tunteita.
- Satunnaista seuraa esim. varattujen deittipalveluista etsivät eivät ole valmiita panostamaan suhteeseen tai koe olevansa selitystä velkaa asioiden lopettamisesta.
- Emotionaalisen kypsyyden ja/tai kommunikaatiotaitojen puute käydä vaikeita keskusteluja.
- Toisen osapuolen käyttäytymisen tai tunteiden hallinta emotionaalisen manipuloinnin keinoin.
- Empatian puute ts. hän ei ota huomioon tekojensa vaikutusta toiseen henkilöön.
- Kiire. Joskus ihmisillä vain on kiireitä töissä, opiskeluissa tai muissa velvollisuuksissa, eikä heillä ole aikaa vastata viesteihin tai puheluihin.
- Tapa välttää altistamasta itseään haavoittuvuudelle tai suojattomuudelle toisen henkilön edessä.
- Tapa välttää, koska suhteesta on tullut toksinen tai tunneperäisesti uuvuttava.
- Ghostaaja tuntee olonsa epävarmaksi tai uhatuksi jolloin tavalla.
Mistä tietää että joku ghostaa sinut
Voi olla vaikeaa tietää varmasti, ghostaako joku sinut, mutta tässä muutamia merkkejä siitä, että saatat kohtaa ghostatuksi tulemisen:
- Äkillinen kommunikoinnin päättyminen. Vastapuoli voi lopettaa vastaamisen puheluihin, tekstiviesteihin, pikaviestisovelluksiin ja sähköposteihin, tai vastata vain hyvin satunnaisesti.
- Suunniteltujen menojen äkillinen peruminen tai paikalle ilmaantumattomuus voi olla merkki ghostaamisesta.
- Somehiljaisuus eli viesteihin vastaamattomuus sosiaalisessa mediassa voi olla merkki ghostaamisesta.
- Lyhyet tai epämääräiset vastaukset saattaa olla merkki kiinnostuksen menettämisestä tai sitoutumisen puutteesta suhteeseen.
- Äkilliset ja dramaattiset muutokset käyttäytymisessä saattaa ilmaista, että jotain on meneillään.
Vaikka yksi tai useampi ylläolevista olisi totta, se ei välttämättä tarkoita, että henkilö ghostaa sinua. Hänellä voi olla elämässään muita asioita, jotka saavat heidät kommunikoimaan vähemmän.
Mitä tehdä tai sanoa kun joku ghostaa sinut
Jos tulet ghostatuksi, se voi olla sekava ja hankala kokemus.
Tässä joitain asioita, joita voit tehdä tai sanoa tässä tilanteessa:
- On ok ottaa yhteyttä ja yrittää kommunikoida toisen henkilön kanssa. Kysy, mitä tapahtui ja onko hän kunnossa.
- Aseta selkeät rajat ja kerro, mitä tarvitset ja etsit suhteelta. Kerro hänelle, miltä sinusta tuntuu ja mitä hyväksyt tai et hyväksy viestinnässä.
- Jos toinen henkilö ei vastaa tai osoita kiinnostusta, siirry eteenpäin. Älä tuhlaa aikaasi ja tunne-energiaasi sellaiseen henkilöön, joka ei halua kommunikoida kanssasi ja kohtelemaan sinua kunnioittavasti.
- Pidä huolta itsestäsi ja aseta oma hyvinvointisi etusijalle. Ympäröi itsesi positiivisilla ihmisillä, joilta saat tarvittaessa tukea.
- Keskity asioihin, jotka tekevät sinut onnelliseksi, kuten harrastuksiisi.
- Ota ghostaamiskokemus mahdollisuutena oppia ja kasvaa ihmisenä. Haluat varmasti kumppanin, jonka kanssa voit kommunikoida myös vaikeina hetkinä.
Muista, että ansaitset tulla kohdelluksi kunnioittavasti suhteessa kuin suhteessa. Jos joku ei ole halukas kommunikoimaan kanssasi tai kohtelemaan sinua kunnioittavasti, on parempi jatkaa eteenpäin ja löytää sellainen ihminen rinnallesi, joka on siihen halukas.
Ghostaaminen deittailussa on tunneperäisen manipuloinnin muoto
Ghoustaus on emotionaalisen manipuloinnin muoto, jolla voidaan hallita jonkun tunteita ja käyttäytymistä. Deittailussa se on myrkyllinen trendi, sillä se ylläpitää välttelyn kulttuuria.
Vaikean keskustelun käymisen tai ongelmien käsittelyn sijasta ghostaaja voi yksinkertaisesti päättää kaiken viestinnän, koska se on hänelle helppo ulospääsy hankalasta tilanteesta.
Ghostaaja voi pyrkiä välttämään vastakkainasettelua, koska hän ei halua loukata toisen henkilön tunteita tai kokea itse vaikean keskustelun epämukavuutta ja siitä mahdollisesti seuraavia konflikteja. Ghostaaminen ja välttely jättää tilanteen kuitenkin ratkaisemattomaksi ja sillä voi olla vaikutuksia molempiin osapuoliin.
Epävarmuuden välttelyllä voi olla deittailussa kauaskantoisia kielteisiä vaikutuksia ihmissuhteisiin. Jos ghostaamisesta tulee normi ja hyväksyttävää käyttäytymistä, se tekee ongelmien ratkaisemisesta ja erimielisyyksien selvittämisestä haastavaa. Vastakkainasettelun välttely jättää ongelmat avoimeksi ja vaikeuttaa siirtymistä eteenpäin.
Terveellisemmän deittailun edistämiseksi on tärkeää välttää ghostaamista. Avoin kommunikointi on avain terveiden ihmissuhteiden rakentamiseen ja vaikeitakin keskusteluja tulee voida käydä empaattisesti ja myötätuntoisesti.
Ghostaaminen luo epävarmuutta ja jännitteitä
Ghostaaminen luo epävarmuutta ja ahdistusta ghostattavaksi joutuneelle henkilölle. Kun toinen ihminen yhtäkkiä katoaa hänen elämästään ilman mitään selitystä, se saa ghostatun ihmisen pään pyörälle ja tuntemaan olonsa epävarmaksi.
Hän saattaa käydä aikaisempia keskusteluja ja vuorovaikutuksia läpi uudestaan ja uudestaan selvittääkseen, missä asiat menivät pieleen. Ghostatuksi tuleminen heikentää itsetuntoa ja vaikeuttaa eteenpäin siirtymistä.
Se, että ei tiedä, mitä tapahtui ja mikä meni pieleen aiheuttaa ahdistusta. Ghostatuksi tullut voi ihmetellä, tekikö hän jotain saadakseen toisen henkilön katoamaan tai eikö hän ollut tarpeeksi houkutteleva, älykäs tai kiinnostava ihmissuhteeseen. Se aiheuttaa emotionaalista ahdistusta ja vaikuttaa kykyyn muodostaa uusia ihmissuhteita.
Ghostaus voi olla ghostaajan tapa välttää vastuun ottamista toimistaan tai tunteistaan. Katoamalla ilman selityksiä hän voi välttää sen.
Ghostaus estää keskustelun päättämisen ja paranemisen
Keskustelun tai suhteen päättäminen on tärkeä askel parantumista ja eteenpäin siirtymistä. Vain suhteen päättämisen kautta molemmat osapuolet voivat saada lopullisuuden tunteen ja ymmärtää, mikä meni pieleen ja käsitellä sen kautta tunteitaan ilman emotionaalista painoa.
Ghostaaminen estää suhteen päättämisen ja haittaa paranemisprosessia. Kun joku tulee ghostatuksi, hän jää ilman vastauksia moniin kysymyksiin ja ratkaisemattomia tunteita. Hän voi miettiä, mitä hän olisi voinut tehdä toisin estääkseen toista katoamasta. Suhteen päättäminen kommunikoimalla auttaa molempia päästämään irti suhteesta ja siirtymään eteenpäin ilman ahdistusta.
Ilman suhteen päättymistä osapuolilla voi olla vääriä toiveita, hämmennystä, vihaa ja loukkaantumista. Tämä voi olla erityisen hankalaa, jos ghostattu henkilö on käyttänyt suhteeseen paljon aikaa ja tunne-energiaa.
Viestiminen ja kommunikaatio ovat avain terveiden ihmissuhteiden rakentamiseen, ja vaikeitakin ihmissuhteita voidaan käydä empaattisesti ja myötätuntoisesti.
Edistämällä tervettä viestintää ja empatiaa, voimme katkaista toksisten ilmiöiden, kuten ghostaamiseen kierteen ja edistää terveempiä ihmissuhteita.
Yhteenveto
Ghostaaminen on modernin deittailun myrkyllinen trendi. Se saa ghostatuksi tulevan tuntemaan olonsa hämmentyneeksi, loukatuksi ja epävarmaksi omia ihmissuhteitaan kohtaan.
Vaikka ghostaaminen voi olla loukkaavaa ja toksista, jotkut väistämättä tekevät niin välttääkseen vastakkainasetteluntai lopettaakseen suhteen ilman, että heidän tarvitsee käsitellä sen emotionaalisia seurauksia.
Jos koet, että kommunikointi toisen henkilön kanssa äkillisesti pysähtyy, hän peruu suunnitelmia ja muuttaa käytöstään, on mahdollista, että olet tullut ghostatuksi. Jos havaitset merkkejä näistä, on tärkeää priorisoida oma hyvinvointisi, keskustella asiasta luotettujen henkilöiden kanssa ja siirtyä eteenpäin.
Edistämällä terveitä treffikäytäntöjä ja välttämällä ghostaamista, voimme rakentaa vahvempia ja tyydyttävämpiä yhteyksiä muihin, koska terveessä parisuhteessa selkeä viestintä, empatia ja kunnioitus toista osapuolta kohtaan ovat välttämättömiä.